Live

Gjykata e Kolorados përjashton Trump nga zgjedhjet e 2024-tës

08:25 / 20 Dhjetor 2023

Nga Kosova Live

Gjykata e Lartë e Kolorados mori të martën vendimin për të përjashtuar ish-presidentin amerikan nga votimi në zgjedhjet paraprake republikane në shtet për shkak të rolit të tij në sulmin në Capitol Hill më 6 janar 2021.

Trump bëhet kandidati i parë presidencial që shpallet i papërshtatshëm bazuar në paragrafin 3 të Amendamentit të 14-të, i cili përjashton nga postet publike zyrtarët e përfshirë në “kryengritje ose revoltë” kundër qeverisë. Vendimi zbatohet vetëm për zgjedhjet paraprake republikane në Kolorado, më 5 mars.

Avokatët e Donald Trump kanë njoftuar se do të apelojnë vendimin në Gjykatën e Lartë të SHBA. “Gjykata e Lartë e Kolorados nxori një vendim krejtësisht të gabuar dhe ne do të apelojmë shpejt në Gjykatën e Lartë të SHBA dhe do të kërkojmë pezullimin e këtij vendimi thellësisht jodemokratik”, thanë avokatët e Trump.

Gjykata e Lartë pezulloi vendimin e saj deri më 4 janar, ose derisa Gjykata e Lartë e SHBA të vendosë për çështjen dhe nëse Trump ka të drejtë të shërbejë një mandat tjetër si president. Zyrtarët e Kolorados thonë se çështja duhet të zgjidhet deri më 5 janar, afati i fundit që shteti të shtypë fletëvotimet presidenciale.

“Ne jemi të vetëdijshëm për shtrirjen dhe peshën e pyetjeve me të cilat përballemi. Ne jemi po aq të vetëdijshëm për detyrën tonë solemne për të zbatuar ligjin, pa frikë apo favore, dhe pa u ndikuar nga reagimi i publikut ndaj vendimeve që ligji na kërkon të marrim.”, thanë gjyqtarët e Gjykatës së Lartë të Kolorados.

Çfarë është amendamenti që përjashton Trump nga zgjedhjet paraprake në Kolorado?

Amendamenti i 14-të u miratua në 1868, pas Luftës Civile Amerikane. Trajton të drejtat e qytetarisë dhe mbrojtjen e barabartë të ligjeve. Por seksioni tre i amendamentit thotë se zyrtarët publikë të betuar se do të respektojnë Kushtetutën u ndalohet nga posti i ardhshëm nëse përfshihen në një “kryengritje” ose “trazira”.

Formulimi konsiderohet i paqartë dhe nuk përmend në mënyrë eksplicite presidencën. Ai është aplikuar vetëm dy herë që nga viti 1919. Seksioni i tretë u prezantua për të parandaluar çdo zyrtar civil ose ushtarak që kishte shërbyer në Shtetet e Bashkuara përpara Luftës Civile të rifitonte postet publike nëse ai ose ajo kishte tradhtuar vendin.

Shpërndaje në

U Kopjua