Live

Inteligjenca artificiale krijon film duke lexuar mendjen e minjve

08:09 / 08 Maj 2023

Nga Kosova Live

Studiuesit në Zvicër kanë ndërtuar një algoritëm të mësimit të makinerive që mund të dekodojë sinjalet e trurit të një miu dhe të riprodhojë imazhet që ai sheh.

Minjve iu shfaq një film bardh e zi i viteve 1960, në të cilin një burrë vrapon drejt një makine dhe hap bagazhin e saj. Ndërsa minjtë shikuan klipin, shkencëtarët regjistruan aktivitetin e tyre të trurit duke përdorur dy metoda: elektroda në korteksin vizual të trurit, si dhe detektorë optikë për minjtë që ishin modifikuar gjenetikisht në mënyrë që neuronet në trurin e tyre të bëheshin të gjelbër kur transmetonin informacion.

Këto të dhëna më pas u përdorën për të trajnuar një algoritëm të ri të mësimit të makinerive të quajtur CEBRA. Algoritmi mund të parashikojë kornizat e filmit drejtpërdrejt nga sinjalet e trurit pas një periudhe trajnimi fillestar dhe hartës.

Në formën e tij aktuale, CEBRA gjithashtu merr parasysh vetëm aktivitetin e rreth 1% të neuroneve në trurin e një miu, kështu që sigurisht që ka vend për përmirësim në saktësinë dhe aftësitë e tij.

Shpërndaje në

U Kopjua