Live

Misteri mbi pikturën më të shtrenjtë në botë zgjidhet, tregtari i artit zbulon se ndodhet në jahtin e princit saudit

10:47 / 30 Korrik 2019

Nga Kosova Live

 

Misteri i vendndodhjes së një prej pikturave më të shtrenjta në botë, që i atribuohen Leonardo da Vinci, me sa duket është zgjidhur pasi shqetësimeve të vitit të kaluar sipas The Independent. Salvator Mundi, duke përshkruar Krishtin, u bë piktura më e shtrenjtë e shitur në ankand publik, duke shkuar për 450 milion dollarë (350 milion £) në 2017..

Vetëm 14 piktura ishin besuar të ekzistonin nga Leonardo, kështu që vërtetimi i vitit 2011 i një pikture të panjohur më parë nga mjeshtri i rilindjes, gati 500 vjet pas vdekjes së tij ishte një rrufe në qiell për botën e artit.  Por ashtu si ishte materializuar papritur, piktura u zhduk menjëherë pas shitjes. Shtëpia e ankandit Christie konfirmoi se Departamenti i Kulturës dhe Turizmit i Abu Dhabi e kishte marrë në zotërim të tij pikturën.

New York Times, duke përmendur dosjet e FBI, më pas identifikoi blerësin si princin saudit Bader bin Abdullah, për të cilin ata pretenduan se po vepronte si një përfaqësues i princit të kurorës, Mohamed bin Salman (MBS). Zbulimi i pikturës do të bëhej në Shtator 2018, por ngjarja u anulua pa asnjë shpjegim. Këtë vit u muzeu i Louvre në Paris donte të huazonte Salvator Mundin për një ekspozitë të Leonardos në Paris, por nuk kishte marrë përgjigje nga”pronari”.

Ndërsa vendndodhja e pikturës u bë një burim hutimi, një debat tjetër mbi vërtetësinë e pikturës e ka mbajtur Salvator Mundi në titujt e mediave në të gjithë botën. Një artikull i Telegrafit sugjeroi arsyen pse u tërhoq piktura nga ekspozita në Paris. Artikulli thotë se Louvre dëshironte t’i atribuonte pikturën në “punëtorinë e Leonardo da Vinci”, në vend se vetëm për vetë piktorin, një veprim i cili do të dëmtonte ndjeshëm vlera e pikturës. Por tani gazetari i artit Kenny Schachter, duke shkruar në faqen e internetit Artnet News, ofron përgjigje për vendnodhjen e pikturës.

Ai sugjeron se super jahti 500 milion € (i cili kushton vetëm pak më shumë sesa vet piktura) – po përdoret si njësi e ruajtjes lundruese të veprës së artit deri në përfundimin e një zhvillimi shumë miliardë dollarësh në sitin Al-Ula në rajonin e Medinës të Arabisë Saudite i cili do të jetë disa herë më i madh se Louvre Abu Dhabi dhe pershkruhet si një “Disneyland arti”.

Shpërndaje në

U Kopjua