Live

Obama: Sulmet e Hamasit janë të tmerrshme, vuajtjet e palestinezëve të padurueshme

09:27 / 05 Nëntor 2023

Nga Kosova Live

Ish-presidenti i SHBA-së, Barack Obama ka bërë thirrje për një kuptim të nuancuar të luftës izraelito-Hamas, duke kritikuar narrativat e mediave sociale rreth konfliktit dhe duke këmbëngulur se “duart e askujt nuk janë të pastra”.

Duke folur në një intervistë me ish-punonjësit e tij të shtunën, Obama tha se sulmet e Hamasit të 7 tetorit ndaj komuniteteve izraelite ishin “të tmerrshme” dhe se ajo që po ndodh me palestinezët është “e padurueshme”, shkruan Al Jazeera.

“Nëse ka ndonjë shans që ne të jemi në gjendje të veprojmë, në mënyrë konstruktive, për të bërë diçka, kjo do të kërkojë një pranim të kompleksitetit dhe mbajtjen e asaj që në sipërfaqe mund të duket ide kontradiktore: Se ajo që bëri Hamasi ishte e tmerrshme – dhe nuk ka asnjë justifikim për të – dhe ajo që është gjithashtu e vërtetë është se okupimi dhe ajo që po ndodh me palestinezët është e padurueshme”, tha Obama në një intervistë për podkastin Pod Save America.

“Dhe ajo që është gjithashtu e vërtetë është se ekziston një histori e popullit hebre që mund të shkarkohet nëse gjyshërit ose stërprindërit tuaj ose xhaxhai ose halla juaj nuk ju tregojnë histori për çmendurinë e antisemitizmit,” tha Obama, duke shtuar ishte gjithashtu e vërtetë që ata që u vranë në Gaza përfshinin palestinezë që “nuk kishin asnjë lidhje me atë që bëri Hamasi”.

Obama, i cili mori detyrën si president me premtime për të zgjidhur konfliktin Izrael-Palestinë, kritikoi gjithashtu “aktivizmin e TikTok” që ai tha se injoronte kompleksitetin e çështjes.

“Ju mund të pretendoni të flisni të vërtetën, mund të flisni njërën anë të së vërtetës dhe në disa raste mund të përpiqeni të ruani pafajësinë tuaj morale, por kjo nuk do ta zgjidhë problemin,” theksoi ish-udhëheqësi amerikan.

“Dhe kështu, nëse doni ta zgjidhni problemin, duhet të pranoni të gjithë të vërtetën dhe duhet të pranoni se duart e askujt nuk janë të pastra, se të gjithë ne jemi bashkëpunëtorë në një farë mase.”, deklaroi Obama.

Shpërndaje në

U Kopjua