Live

Steinmeier: Gjermania mbështet anëtarësimin e Ballkanit Perëndimor në BE

10:23 / 30 Prill 2024

Nga Kosova Live

Presidenti gjerman, Frank-Walter Steinmeier e ka përshkruar zgjerimin e Bashkimit Evropian me 10 shtete, 20 vjet më parë, si një moment lumturie evropiane.

”Më 1 maj 2004, BE u rrit nga 15 në 25 anëtarë dhe shtoi 75 milionë qytetarë të rinj të BE-së”, tha Steinmeier në një konferencë të përbashkët shtypi me presidentin çek Petr Pavel në Pragë.

“Zgjerimi i Bashkimit Evropian në atë kohë është, mendoj, një shembull shumë mbresëlënës i një transformimi të rëndësishëm dhe të suksesshëm në Evropë, i cili përfundimisht kapërceu ndarjen e Evropës që rezultoi nga Lufta e Ftohtë”, shtoi ai.

Zgjerimi më i madh i vetëm i BE-së deri më tani bëri që shtetet e ish-Bllokut Lindor të Estonisë, Letonisë, Lituanisë, Sllovenisë, Sllovakisë, Republikës Çeke, Hungarisë dhe Polonisë t’i bashkohen Unionit së bashku me Maltën dhe Qipron.

Steinmeier udhëtoi për në Pragë në orët e para të pasdites për të festuar përvjetorin së bashku me Republikën Çeke.

”Jam i sigurt se anëtarësimi në BE ka ndryshuar Republikën Çeke, por Çekia ka ndryshuar edhe Bashkimin Evropian”, tha ai.

”Edhe sot, zgjerimi i BE-së është me interes qendror strategjik për Gjermaninë, Çekinë dhe Bashkimin Evropian”, tha Steinmeier.

“Gjermania qëndron pranë perspektivës së anëtarësimit të vendeve kandidate të Ballkanit Perëndimor, Ukrainës, Moldavisë dhe Gjeorgjisë”, tha ai./atsh

Shpërndaje në

U Kopjua