Live

ANONYMITY VS FAKE PROFILES0

13:14 / 22 Korrik 2019

Nga Kosova Live

Anonymity vs Fake Profiles

Një nder pyetjet me te shpeshta qe hasim ne rrjetet sociale është Pse lejohen Fake Profiles? Fake Profiles apo profilet e rrejshme ne rrjetet sociale duhet shikuar si dy anët e te njëjtës monedhe. Cila janë ato:

  • Anonimiteti dhe
  • Keqpërdorimi

Anonimiteti

Ne demokracitë e reja, ashtu siç jemi ne Kosove, apo dhe ne shtetet e zhvilluara. “Fake accoungs”

Ofrojnë mundësin qe shfrytëzuesit e rrjeteve sociale te shprehin mendimet e tyre, pa friken qe do përndiqen nga qeveria apo grupet e tjera te interesit. Kjo mënyre e shprehjes ka marr formë e aktivizimit qe ne cyberspace njihet edhe si Haktivizem, ku personat me mendime te ndryshme nga qeveritë e tyre mblidhen, diskutojnë dhe marrin aksione ne cyberspace. Te gjitha këto, per te shprehur mendimin e tyre, dhe me raste per te demaskuar apo ber transparente te dhëna qe mund te jene te ndjeshme apo te kufizuara.

Keqpërdorimi

Ana e erret e profileve te rrejshme, është kur personat hapin këto profile me qëllime te keqpërdorimit. Dhe atë për te kërcënuar, shantazhuar apo përfitime te ndryshme.

Kryesisht janë personalitet publike “viktimat” e vjedhjes se identitetit te tyre. Me qe raste shfrytëzohen për te ndarë lajme te rrejshme apo për te përfituar nga publicitetit i këtyre personaliteteve. Jo rrallë viktima te rastit  mund te jen edhe personat e zakonshëm. Pas te cilëve fshihen kryesisht personat te cilët kërcënojnë apo shantzhojne personat e tjerë.

Ana e erret e profileve te rrejshme, është kur personat hapin këto profile me qëllime te keqpërdorimit. Dhe atë për te kërcënuar, shantazhuar apo përfitime te ndryshme.

Kryesisht janë personalitet publike “viktimat” e vjedhjes se identitetit te tyre. Me qe raste shfrytëzohen për te ndarë lajme te rrejshme apo për te përfituar nga publicitetit i këtyre personaliteteve. Jo rrallë viktima te rastit  mund te jen edhe personat e zakonshëm. Pas te cilëve fshihen kryesisht personat te cilët kërcënojnë apo shantzhojne personat e tjerë.

Problem mjafte serioz, është duke paraqitur, shfrytëzimi i rrjeteve sociale për te shpërndarë lajme te rrejshme. Dukuria Fake Profiles- Fake News është dukuri ne rritje, dhe sfide mjafte madhe jo vetme për demokracitë e reja por dhe për ato me te zhvilluarat.

Një dukuri negative, e shfaqur gjate viteve qe lamë pas. E kemi hasur,  me rastin e shfaqjes se lojës virtuale “Balena Blu”, janë hapur qindra profile te rrejshme ne Facebook dhe Instagram qe kanë imituar ketë loje. Dhe kjo për qëllime dashakeqe duke kërcënuar, frikësuar dhe shantazhuar personat e tjerë , qe kryesisht kanë qen fëmijë. Por kemi hasur dhe ne viktima te moshës se rritur të gjinisë femërore.

Me qe raste, ne bashkëpunim te ngushte me Facebook, pas një muaji pune te vazhdueshme, janë mbyllur te gjitha këto llogari!

Shpërndaje në

U Kopjua