Live

Boja revolucionare- Kështu po planifikojnë shkencëtarët ta furnizojnë me oksigjen planetin Mars

08:26 / 23 Tetor 2023

Nga Kosova Live

Shkencëtarët nga Universiteti Britanik i Surrey, të udhëhequr nga mikrobiologia Simone Krings, prezantuan një bojë revolucionare që mund të ketë një gamë të gjerë aplikimesh, jo vetëm në hapësirë, por edhe në Tokë.

Është Chroococcidiopsis cubana, një bakter që përdoret për të zhvilluar një shtresë biologjike që lëshon sasi të matshme oksigjeni çdo ditë dhe në të njëjtën kohë zvogëlon sasinë e dioksidit të karbonit në mjedis. Ky zbulim ka aplikim potencial në kolonitë hapësinore, por edhe në Tokë, veçanërisht në kontekstin e mbrojtjes së mjedisit dhe kursimit të ujit.

“Për shkak të rritjes së gazeve serrë, veçanërisht dioksidit të karbonit, në atmosferë dhe shqetësimeve për mungesën e ujit për shkak të rritjes së temperaturave globale, nevojiten materiale inovative, miqësore me mjedisin dhe të qëndrueshme”, tha bakteriologia Suzie Hingley-Wilson nga i njëjti universitet.

Për çfarë konkretisht bëhet fjalë?

Është një shtresë e ngjashme me bojën në të cilën janë ngulitur baktere të gjalla. Kjo bio-veshje duhet të jetë e qëndrueshme dhe në të njëjtën kohë nuk duhet të përmbajë përbërës që mund të dëmtojnë bakteret në të.

Shkencëtarët zhvilluan një mënyrë për të përzier lateksin me nanogrimcat e argjilës që arritën këto veti të dëshiruara, duke mbyllur në mënyrë të sigurt bakteret e tyre.

Pasi ata kishin krijuar veshjen, ishte e nevojshme të sigurohej që ngjyra të funksiononte siç ishte menduar dhe që mikrobet brenda saj të vazhdonin të zhvilloheshin normalisht. Ekipi vëzhgoi veshjen për 30 ditë, duke marrë matje të emetimeve të oksigjenit dhe marrjes së dyoksidit të karbonit

Ata zbuluan se veshja lëshonte rregullisht oksigjen në një sasi deri në 0,4 gram oksigjen në ditë, dhe kjo mbeti konstante gjatë gjithë muajit. Kjo do të thotë se çdo kilogram ngjyrë mund të prodhojë deri në 400 gramë oksigjen. Përveç kësaj, veshja thith dyoksid të karbonit.

Ndërsa kjo sasi vetëm e oksigjenit mund të mos jetë e mjaftueshme për një koloni të Marsit (vlerësohet se një ekipi astronautësh në Mars do t’i duheshin rreth 500 tonë metrikë oksigjen në vit), çdo pikë oksigjeni që mund të prodhohet në Planetin e Kuq do të zvogëlojë nevojën për të transportuar një sasi të madhe oksigjeni nga hapësira.

“Bakteret Chroococcidiopsis nga fotosinteza kanë një aftësi të jashtëzakonshme për të mbijetuar në kushte ekstreme si thatësira dhe ekspozimi ndaj niveleve të larta të rrezatimit UV”, tha Simone Krings, duke shtuar se këta janë kandidatë potencialë për kolonizimin e ardhshëm të Marsit, raporton “Science Alert”.

Shpërndaje në

U Kopjua