Live

Habisin shkencëtarët, alienët mund të fshihen në zona terminatore të disa planetëve

19:57 / 20 Mars 2023

Nga Kosova Live

Alienët mund të fshihen në ‘zona terminatore’ të veçanta në planetë të largët ku nuk është shumë nxehtë dhe jo shumë ftohtë, thonë shkencëtarët.

Shumë ekzoplanetë planetë jashtë sistemit tonë diellor janë të bllokuar në mënyrë të baticës, që do të thotë se njëra anë është gjithmonë përballë yllit që orbitojnë dhe ana tjetër është në errësirë të përhershme.

Astronomët nga Universiteti i Kalifornisë, Irvine zbuluan se këta planetë kanë një brez rreth tyre që mund të jetë në gjendje të mbajë ujë të lëngshëm – një përbërës kyç për jetën, transmeton oranews.

Kjo quhet ‘zona e terminatorit’, ku terminatori është vija ndarëse midis anës së ditës së ekzoplanetit dhe anës së natës.

Çdo ujë i arritshëm ka të ngjarë të jetë i ngurtë i ngrirë në natën e ftohtë, por dita e lehtë do të ishte aq e nxehtë sa do të avullonte.

Autorja kryesore, Dr Ana Lobo tha: ‘Bradi i ditës mund të jetë shumë i nxehtë, shumë përtej banueshmërisë, dhe ana e natës do të jetë e ngrirë, e mbuluar potencialisht me akull.

Ju mund të keni akullnaja të mëdha në anën e natës.

Shpërndaje në

U Kopjua