Live

Kurti: Refuzimi i nënshkrimit të marrëveshjes nga Serbia, mundësi për ta përsëritur agresionin e 24-shtatorit

13:01 / 13 Shkurt 2024

Nga Kosova Live

Në Panelin e diskutimit mbi sfidat e sigurisë me të cilat ballafaqohet Ballkani Perëndimor, i organizuar nga instituti Chatham House, Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka thënë se nënshkrimi i marrëveshjes mes Kosovës dhe Serbisë është më urgjente se kurrë, shkruan Reporteri.net.

Kurti tha mos nënshkrimi i saj është një shenjë e qartë e keqbesimit, e siç tha ai kur Serbia refuzon nënshkrimin, duan ta mbajnë të hapur opisionin për të pushtuar Kosovën.

Sipas tij, ata duan të lënë hapur një dritare për të bërë sërish agresionin e 24 shtatorit.

“Në dritën e kësaj, një marrëveshje e nënshkruar ndërmjet Kosovës dhe Serbisë është më urgjente se kurrë. Mos nënshkrimi i marrëveshjes që kemi është një shenjë e qartë e keqbesimit. Pra, ne kemi nevojë për besim në mënyrë që të kemi siguri juridike dhe zbatim të asaj që kemi rënë dakord deri më tani. Dhe kjo do të thotë gjithashtu kur ata refuzojnë nënshkrimin e marrëveshjes, se duan të mbajnë të hapur një opsion për të pushtuar Kosovën. Pra, unë nuk mund të shoh ndonjë kuptim tjetër thelbësor për refuzimin e nënshkrimit tjetër, atëherë ata duan ta mbajnë këtë derë hapur se do të ketë një dritare mundësie për t’u kthyer dhe për të bërë përsëri agresionin. Dhe nuk është çudi që presidenti Vuçiq i referohet babë e bir udhëheqësve të Azerbajxhanit, Aliyev duke thënë se ata ishin të zgjuar sepse mendojnë se duhet të presin dritaren historike të mundësive që u shfaq 27 vjet më vonë. Pra, pyes veten tani, nëse ai do të thoshte 27 vjet nga 1999 që do të thoshte 2026 apo 27 vjet nga viti i kaluar që do të na qetësonte pak sepse atëherë është 2050”, tha Kurti.

Kreu i ekzekutivit ka folur edhe për kryetarët në veri të Kosovës, derisa përmendi edhe zgjedhjet e parakohshme për të cilat tha se pret që së shpejti të mbahen.

Ai ka theksuar se edhe kryetarët e ri që do të vijnë në vend të kryetarëve aktualë duhet të kenë legjitimitet e ligjshmëri.

“Është e vërtetë që këta 4 kryebashkiakë në veri, 4 kryetarë shqiptarë, kanë legjitimitet të zbrazët nga pjesëmarrja e ulët, por të tjerët nuk kanë asnjë legjitimitet. Pra, tani jemi në rrugë ligjore që të kemi zgjedhje të parakohshme dhe pres që sa më shpejt të kemi këto zgjedhje të parakohshme, pra 4 kryetarë serbë të jenë në veri. Por turmat e dhunshme, strukturat terroriste nuk mund të hyjnë në detyrë duke falënderuar dhunën dhe përpjekjet e tyre për destabilizimin. Ju duhet të keni një proces të duhur ligjor demokratik dhe si Kryeministër, unë jam aty për t’i ndihmuar ata që të kenë zgjedhje të parakohshme dhe të zgjedhin kryetarët e rinj atje”, shtoi tutje Kurti.

“Pra, po, e pranoj se legjitimiteti është i pakët, por të tjerët që duan të zëvendësojnë kryetarët aktualë duhet të kenë ligjshmëri, legjitimitet dhe të marrin detyrën vetëm pas zgjedhjeve të reja”, tha Kryeministri

Shpërndaje në

U Kopjua