Live

Pse 1 Maji nuk festohet në Holandë?

18:35 / 01 Maj 2023

Nga Kosova Live

Në Holandë nuk ndodh si në të gjitha vendet e botës ku punëtorët, studentët dhe fëmijët pushojnë për 1 Maj për të festuar Ditën e Punës.

1 Maji mund të jetë një festë publike në shumicën e vendeve, por nuk është kështu në Holandë. Vendi njeh De Dag van de Arbeida (Ditën e Punës) dhe Kisha Katolike feston Ditën e Shën Jozefit më 1 Maj, por fëmijët duhet të shkojnë në shkollë dhe punëtorët nuk pushojnë.

Sipas Konfederatës Holandeze të Sindikatave (FNV), një nga arsyet pse qeveria e vendit nuk e njeh 1 Majin si festë është se, historikisht, Holanda festoi Ditën e Mbretëreshës (Koninginnedag) më 30 Prill.

Sindikata vëren gjithashtu se betejat midis sindikatave holandeze dhe qeverisë kanë qenë “më pak të dhunshme” sesa në vende të tilla si Franca dhe Spanja, që do të thotë se dita ka humbur një pjesë të rëndësisë së saj në Holandë. Sindikatat në Holandë po përpiqen të përfshijnë 1 Majin si ditë pushimi në marrëveshjet kolektive për anëtarët e tyre. Edhe partitë politike si Partia Socialiste (PS) dhe Partia e Punës (PvdA) po përpiqen ta përfshijnë këtë festë në kalendarin e ditëve jopune.

Holanda mund të mos ketë një festë kombëtare më 1 Maj, por vendi ka disa ditë të tjera të rëndësishme që feston në muajin maj. E para prej tyre është Dita e Çlirimit (Bevrijdingsdag) më 5 Maj, e cila është një festë publike çdo pesë vjet. Festat e tjera që bien rregullisht në maj janë Dita e Ngjitjes (Hemelvaart) dhe e hëna e bardhë (Tweede Pinksterdag), të cilat të dyja ofrojnë një ditë pushimi të garantuar nga puna ose shkolla.

Shpërndaje në

U Kopjua