Live

OBSh kërkon përgjigje nga Kina për shpërthimin misterioz të sëmundjeve të frymëmarrjes

21:22 / 23 Nëntor 2023

Nga Kosova Live

Organizata Botërore e Shëndetësisë i ka kërkuar Kinës informacion më të detajuar në lidhje me një shpërthim të një sëmundjeje të frymëmarrjes dhe grupime të raportuara të pneumonisë së padiagnostikuar te fëmijët.

Që nga mesi i tetorit, OBSh tha se Kina veriore kishte raportuar një rritje të sëmundjeve të ngjashme me gripin krahasuar me të njëjtën periudhë në tre vitet e mëparshme.

Ditët e fundit, mediat lokale në qytete të tilla si Xian në veriperëndim kanë postuar video në internet të spitaleve të mbushura me prindër dhe fëmijë që presin të shihen nga mjekët.

OBSh-ja është përgjigjur duke i bërë një kërkesë zyrtare Kinës për informacion shtesë si dhe rezultate laboratorike nga shpërthimet e raportuara tek fëmijët, raporton Sky news, përcjell Kosovalive.net.

Ndërkohë, u ka rekomanduar komuniteteve kineze të marrin masa parandaluese duke përfshirë vaksinimin, mbajtjen e maskave, mbajtjen e distancës nga njerëzit e sëmurë, qëndrimin në shtëpi kur janë të sëmurë dhe larjen e rregullt të duarve.

Autoritetet kineze ia kanë atribuar goditjen një ftohjeje dhe heqjes së kufizimeve të COVID-19 dhe qarkullimit të patogjenëve të njohur duke përfshirë virusin sincicial të frymëmarrjes dhe gripin si dhe infeksionet e zakonshme bakteriale që prekin fëmijët, duke përfshirë pneumoninë e mikoplazmës.

Ndërsa temperaturat ranë në kryeqytetin kinez të Pekinit, që ndodhet në veri të vendit, qyteti “hyri në një sezon të lartë të incidencës së sëmundjeve infektive të frymëmarrjes”, Wang Quanyi, zëvendësdrejtor dhe eksperti kryesor epidemiologjik në Qendrën e Pekinit për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve./kosovalive.net

Shpërndaje në

U Kopjua