Live

Pse është e rëndësishme rezoluta e OKB-së mbi Srebrenicën

08:41 / 30 Prill 2024

Nga Kosova Live

Ftojmë qeverinë dhe presidentin e republikës së Serbisë, Aleksandër Vuçiq, komunitetin akademik dhe elitën intelektuale të mbështetin rezolutën e OKB-së mbi Srebrenicën sepse kjo është në interes të së ardhmes së Serbisë dhe gjeneratave të ardhshme. Pse? Rezoluta është e rëndësishme për paqen dhe marrëdhëniet të mira me fqinjët, por gjithashtu një lloj pendimi dhe respekti për viktimat e gjenocidit të serbëve ndaj srebrenicasve të cilin e kanë kryer forcat serbe. Kjo është rruga e ballafaqimit me të kapërcyer të kaluarën. Është e vërtetë se rezoluta nuk është ligjërisht detyruese sido që të jetë është një lloj paralajmërimi për Serbinë për mohim të gjenocidit.

Në këtë kuptim i dënoj deklaratat nxitëse në tubimin në Banja Llukë si dhe glorifikimin e kriminelit të luftës Ratko Mladiq që përfaqëson një tallje dhe të turp të papranueshme për viktimat e Srebrenicës. Nuk është e panjohur që me narrativen e mohimit të gjenocidit në Srebrenicë menaxhojnë, e që është për çdo gjykim, pikërisht politikanët dhe mediat shtetërore sipas detyrës, të mbështetur me logjistikë nga Serbia. Gjëra të tilla shkaktojnë pastabilitet, frikë dhe minojnë paqen, gjë që me gjithë energjinë e kundërshtojë. Prandaj për ngjarje të tilla dhe gëzimin mbi gjenocidin ku janë vrarë mbi 7 mijë njerëz dhe u gjymtuan shumë të tjerë, vie edhe rezoluta që do të votohet me 2 maj në KS të OKB-së, në mënyrë që kurrë më mos të përsëritet një gjenocid i ri. Për këtë arsye dua të mbështesë parezervë rezolutën e OKB-së që shpall 11 korrikun ditën ndërkombëtare të kujtimit të gjenocidit në Srebrenicë, në emër të dinjitetit të të gjithë atyre që shfaqin pietet ndaj viktimave dhe kërkim faljes së sinqertë.

Deklarata të ngrënshme në tubim në Banjaluca, si dhe glorifikimi i kriminalit të luftës Ratko Mladic, që përfaqëson një tallje dhe të turpshme të papranueshme dhe të shqyrtimit të viktimave të srebrenicave të ndërkombëtareve të ndërmarrjes. Në sreb renici qeverisin të cilat injoron çdo dënim, pikërisht politikanët dhe mediat shtetërore me detyrë, me karburant logjistik nga Serbia gjëra të tij shkaktojnë paqëndrueshmëri, frikë dhe minojnë paqen, të cilët mund të gjithshëm.

Prandaj, pikërisht për ngjarje të këto dhe gëzimin e gjenocidit në Srebrenica, ku u vranë rreth 7,000 persona, dhe gjymtimet dhe gjymtimet e tyre, do të vijë një rezultate të përgjithshme 2 ld nuk ndodh kurrë sërish disa gjenocid i ri.

Ndaj dua ta mbështetje pa rezervë këtë rezolutë të OKB-së që shpall 11 korrikun ditën ndërkombëtare të kujtimit të gjenocidit në Srebrenicë, në emër të dinjitet të të gjithë shenjtëve dhe të gjithë shenjtëve greta.

Shpërndaje në

U Kopjua