Live

Ismail Kadare shpallet kandidat për çmimin “The Booker 2024” me librin “Kur Sunduesit Grinden”

09:28 / 13 Mars 2024

Nga Kosova Live

Shkrimtari i njohur shqiptar, Ismail Kadare është shpallur kandidat për çmimin ndërkombëtar “The Booker 2024”, me librin e tij “Kur sunduesit grinden”.

Ky roman u vlerësua nga juria, e cila e e renditi mes librave të përzgjedhur në garë, duke e cilësuar një meditim magjepsës mbi Rusinë Sovjetike, autoritarizmin, strukturat e pushtetit dhe një periudhë shkrimtarësh të mëdhenj.

“Kur Sunduesit Grinden” është botuar në vitin 2018 në shqip dhe bën fjalë për misterin e telefonatës Stalin-Pasternak, njëri udhëheqësi i Bashkimit Sovjetik dhe tjetri shkrimtari më i famshëm i tij. Kjo telefonatë është ritreguar nga disa pikëpamje dhe shumë studiues aludojnë se në rolet specifike shkrimtari ka fshehur vetë marrëdhënien që ai ka pasur me Enver Hoxhën.

Libri fitues do të shpallet në një ceremoni më 21 maj 2024 dhe nëse do të fitonte, Ismail Kadare do të bëhej autori i parë që do të fitonte dy herë Çmimin Ndërkombëtar “The Booker”.

Në 2005, ai fitoi çmimin e njohur në atë kohë si Çmimi Ndërkombëtar “Man Booker” jo për një libër individual, por për një pjesë të punës së tij.

Shpërndaje në

U Kopjua