Live

Japonia do përpiqet përsëri të nisë një mision hapësinor për të studiuar misterin rreth gravitetit

08:40 / 07 Shtator 2023

Nga Kosova Live

Agjencia Japoneze e Hapësirës do të përpiqet përsëri të nisë misionin e saj të imazhit dhe spektroskopisë me rreze X pasi u dëmtua për shkak të erërave të forta në fund të muajit të kaluar.

Nisja e së mërkurës është planifikuar për në orën 19:42, shkruan upi.com, transmeton klankosova.tv.

Misioni është një projekt i përbashkët i Agjencisë Japoneze të Kërkimit të Hapësirës Ajrore-NASA, i cili gjithashtu ka një mbështetje nga Agjencia Evropiane e Hapësirës. Studiuesit shpresojnë se kjo do t’i ndihmojë ata të kuptojnë shtrembërimin e hapësirës-kohës.

Misioni XRISM është krijuar për të ndihmuar në zbulimin e misterit të gravitetit, për të cilin Albert Einstein teorizoi se ishte shkaktuar nga shtrembërimi i hapësirës-kohës rreth objekteve të rënda.

Një raketë japoneze H-2A do të nisë misionin nga Tanegashima. Ajo do të kryejë vëzhgime spektroskopike me rreze X me rezolucion të lartë të erës plazmatike të gazit të nxehtë që fryn nëpër galaktikat në univers.

Sipas Agjencisë Japoneze të Kërkimit të Hapësirës Ajrore, vëzhgimet e mbledhura do të ndihmojnë në përcaktimin e flukseve të masës dhe energjisë që pritet të zbulojnë përbërjen dhe evolucionin e objekteve qiellore.

Misioni përfshin Smart Lander të JAXA-s, i cili do të fluturojë me pikë synim, mbërritjen në Hënë për të testuar teknologjinë e saktë të uljes.

Meqenëse nisja varet nga kushtet e motit, lëshimi është rezervuar nga 8 shtatori deri më 15 shtator, si një mundësi rezervë nëse nisja e së mërkurës has në ndonjë problem që do të detyronte ndërprerje të misionit.

Studiuesit shpresojnë se ky mision do të sigurojë gjithashtu një pasqyrë të strukturave të thella të hapësirës, ​​siç janë grupimet gjigante të galaktikave dhe vrimat e zeza.

Agjencisë Evropiane të Hapësirës do t’i ndahet 8% e kohës së vëzhgimit XRISM. Agjencia planifikon ta përdorë atë për të referuar leximet me rreze X nga anija e saj kozmike XMM-Newton që ka mbledhur të dhëna për dy dekada.

Shpërndaje në

U Kopjua