Live

Zvicra do të nis pagesën e pensioneve për kosovarët

10:32 / 30 Korrik 2019

Nga Kosova Live

Qeveria e zvicerane ka marr vendim që prej 1 shtatorit shtetasit e Kosovës që kanë punuar në Zvicër dhe janë kthyer për të jetuar në Kosovë, t’i marrin pensionet e tyre, raporton “Albinfo”.

Për vazhdimin e pagesës, pas 9 vitesh mungese të saj, pati vendosur Parlamenti i Zvicrës para dy muajsh. Ndërsa vendimi i tij për miratimin e marrëveshjes për sigurimet shoqërore të Zvicrës me Kosovën fillon zbatimin nga 1 shtatori 2019, bën të ditur Zyra Federale e Zvicrës për Sigurime Shoqërore (BSV) në një komunikatë të publikuar sot.

Marrëveshja, për nga përmbajtja është e ngjashme me ato të nënshrkruara nga Zvicra me të gjitha vendet tjera dhe mbështetet  në standarde ndërkombëtare.

Kosova ka qenë shteti i vetëm trashëgimtar i ish Jugosllavisë me të cilin Zvicra deri tash nuk ka pasur marrëdhënie të zyrtarizuara me marrëveshje në lëmin e sigurimeve shoqërore.

Marrëveshja e mëparshme e lidhur me ish Jugosllavinë, ishte ndërprerë në raport me Kosovën në prill të vitit 2010, shkruan albinfo.ch. Si shkak për këtë ndërprerje ishin përmendur hetimet e dështuara kundër mashtruesve të supozuar. Ishin përmendur edhe kërcënime me vdekje për hetuesit.

Shpërndaje në

U Kopjua