Live

A do të zavëndësojnë Robotët punën e me shumë se 20 million punëtorëve deri ne vitin 2030

14:28 / 31 Korrik 2019

Nga Kosova Live

Rritja e inteligjencës artificiale (AI), mësimit të makinerive(machine learning) dhe robotikës do të çojë në humbjen e deri në 20 milion punë për prodhim në të gjithë botën deri në vitin 2030, sipas një raporti të së mërkurës nga Oxford Economyics.

Rreth 1.7 milion vende të punë tashmë janë zavëndësuar nga robotët që nga viti 2000, zbuloi raporti, i titulluar Si Robots Ndryshojnë Botë. Këto përfshijnë 260,000 vende pune në SH.B.A., 400,000 vende pune në Evropë dhe 550,000 vende pune në Kinë. Stoku global i robotëve të industrializuar është dyfishuar që nga viti 2010.

Përdorimi i robotëve në industritë e shërbimeve gjithashtu do të rritet me shpejtësi në pesë vitet e ardhshme, falë përparimeve në inteligjencës artificiale , machine learning dhe inxhinierisë. Kjo do të ndikojë në shumë sektorë përfshirë prodhimin , kujdesin shëndetësor, shitjen me pakicë, transportin etj.

Deri në vitin 2030, Kina do të ketë deri në 14 milion robotë industrialë në përdorim, duke konsoliduar pozicionin e saj si qendra më e madhe prodhuese në botë,

Shpërndaje në

U Kopjua